IJzerfosfateren

Een van de voorbehandelingen die wij in onze fabriek verzorgen is het aanbrengen van een ijzerfosfaatlaag. Deze beschermlaag is corrosiewerend en zorgt er voor dat er geen roest kan ontstaan onder de uiteindelijke deklaag. Tevens zorgt deze ijzerfosfaatlaag voor een betere hechting van de verflaag.

Voorafgaand aan het aanbrengen van de ijzerfosfaatlaag dienen de producten vet- en vuilvrij gemaakt te worden. Door verschillende componenten samen te voegen in een spoel- en reinigingsmiddel, kunnen deze twee stappen in het proces tegelijkertijd plaatsvinden. Dat gebeurt in onze sproeitunnels.

Achterin de fabriek van Benjamin coating & metaalbewerking bevindt zich een automatisch aangestuurde poedercoatinstallatie, ook wel onze ‘lijn 1’ genoemd. Vergelijk het met een lopende band op twee meter hoogte waaraan we uw producten ophangen aan haken. Meer over deze installatie leest u hier. Eén van de onderdelen van deze poedercoatinstallatie is onze drie-fasensproeitunnel, waar het ijzerfosfateren van het product plaatsvindt. Het fosfateren van uw product bestaat, zoals de naam het al zegt, uit drie fases:

1 Ontvetten en ijzerfosfateren

Zoals hierboven al genoemd, bestaat de eerste fase uit twee stappen gelijktijdig door het samenvoegen van twee verschillende middelen: een ijzerfosfaatmiddel met een toevoeging om te ontvetten. De toevoeging zorgt ervoor dat het vet en vuil van het metaal verwijderd wordt. Dit is vergelijkbaar met zeep.

Tegelijkertijd reageert het ijzerfosfaatmiddel met het metaaloppervlak, waardoor er een corrosiewerende laag vormt op uw product.

2 Spoelen

Na dit gehele proces worden de producten vrijgemaakt van de resten van de middelen die in stap 1 zijn beschreven. Eerst gaan de producten door een koudspoelfase waar ze worden afgespoeld met leidingwater, waarna ze in de volgende spoelfase worden afgespoeld met gedemineraliseerd water (ook wel demiwater genoemd). Demiwater is zuiver water, zonder de zouten die leidingwater bevat. Naspoelen met demiwater zorgt voor een belangrijke verbetering van de kwaliteit van de ijzerfosfaatlaag.

3 Drogen

Laatste fase ter voorbereiding op het poedercoaten. Omdat het product droog moet zijn wanneer de poeder wordt aangebracht op het product, is de laatste fase van de drie-fase sproeitunnel de droogfase. Om ervoor te zorgen dat het water geen kans heeft om zich in het product op te hopen, is het in sommige gevallen nodig de producten te voorzien van lekgaten. Mochten deze lekgaten niet aanwezig zijn, dan brengen wij deze in overleg met u aan.

Cherique Kooman
Administratief medewerkster - Coating

Heeft u een concrete vraag?

Wij staan graag voor u klaar! Maak kennis met de specialist in coating en metaalbewerking en wij helpen u graag met het oplossen van uw uitdaging. Bel gerust of stuur ons een e-mail via info@benjaminbv.nl. Een specifieke vraag over coaten? Vraag dan naar mij, Cherique, en ik vertel u graag alles over onze mogelijkheden.