Schooperen

Schooperen is, net als stralen en ijzerfosfateren, een (mogelijke) voorbehandeling. Het dient als perfecte beschermlaag tegen roestvorming. Deze extra beschermlaag kan gewenst (of vereist) zijn wanneer het product zich in een buitensituatie gaat bevinden of in een kwetsbare omgeving, bijvoorbeeld aan zee. Benieuwd of het voor uw product verstandig is om deze extra beschermlaag aan te brengen? Neem dan gerust contact op met een van onze deskundige collega’s.

Deze schoopeerlaag van zink- en aluminium legering wordt aangebracht vóór het poedercoaten, vandaar dat het een voorbehandeling is, maar wel nádat het product is gestraald. Schooperen wordt ook wel metalliseren genoemd en het aanbrengen van deze extra beschermlaag gaat als volgt. Zinkdraad wordt verhit tot het vloeibaar is en wordt via een spuitpistool op het materiaal aangebracht. Wanneer het vloeibare zink met het product in aanraking komt, brandt het in en stolt het weer, zodat er zich een goed hechtende en dekkende beschermlaag vormt. Het product is hierna meteen gereed voor verdere behandelingen.

 

Schooperen vs thermisch verzinken

Schooperen verlengt door zijn extra beschermlaag de levensduur van uw producten met jaren, iets wat eventueel ook zou kunnen met thermisch verzinken. Echter zorgt schooperen voor een veel gladdere ondergrond in vergelijking met een thermische zinklaag. Vaak wordt schooperen daarom toegepast wanneer het product visueel aan hogere eisen moet voldoen. Door de gladde onderlaag zullen er namelijk minder oneffenheden te zien zijn in de toplaag dan bij een product dat thermisch verzinkt is. Ook is schooperen een ideale methode voor producten die door hun grotere afmetingen niet passen in een zinkbad of producten die door de geringe materiaaldikte in het zinkbad kromtrekken.

Nabehandeling

Na het schooperen is er een poedercoatinglaag nodig om het materiaal verder te beschermen. De zinklaag zelf is namelijk een enigszins poreuze laag, die alleen niet voldoende beschermt. Schooperen wordt door ons enkel uitgevoerd in combinatie met een tweelaags poedercoatingsysteem, omdat volgens ons alleen dan de gewenste kwaliteit wordt behaald. Lees hier meer over dit systeem.

Cherique Kooman
Administratief medewerkster - Coating

Heeft u een concrete vraag?

Wij staan graag voor u klaar! Maak kennis met de specialist in coating en metaalbewerking en wij helpen u graag met het oplossen van uw uitdaging. Bel gerust of stuur ons een e-mail via info@benjaminbv.nl. Een specifieke vraag over coaten? Vraag dan naar mij, Cherique, en ik vertel u graag alles over onze mogelijkheden.